6 Ocak 2011 Perşembe

Fabrika: Müzik Yapılan Yer :: Music Factory 7 Yaşında

Fabrika denince akla gelenler sırasıyla 1. Andy Warhol’un fabrikası 2. Sanki kendin içer gibi tütün sarılan yer 3. Kıyafet markası olan fabrika. Bir tane daha var o da Türkiye’nin müzik fabrikası olan Music Factory. Yaratım ve üretime yönelik olması hasebiyle yukarıdakilerden en çok Warhol’un fabrikasını andırıyor elbette. Ama burada malzeme sesler...

Bu yıl yedi yaşına giren Music Factory gelip geçici bir tanıtım aracı olmadığını en baştan ispatlamıştı zaten. Yıllar içinde de gelişerek Türkiye’de müzik dünyasının kurtaran adamı oldu. Araştırmalarda “genç yeteneklerin en çok güvendiği yarışma” olarak öne çıkan Music Factory pek çok misyonu bir arada üstlendi. Genç yeteneklere fırsat vermenin yanı sıra en dikkat çekici özelliği müziğin alternatif alanlarını kucaklaması oldu. Aslında yarışmanın kategorilerine göz atmak bile bu yarışmanın alışılmışın dışında, alternatif ve kıyıda durmayı tercihe eden genç müzisyenleri desteklediğini görmek için yeterli. Performans, cover ve prodüksiyonların ayrı ayrı ele alınması bunun bir yarışmanın ötesinde ciddi bir müzik okulu olduğunu düşündürüyor izleyiciye.

En İyi Performans Kategorisi Ödülleri
En İyi Hip Hop Sanatçısı / Grubu
En İyi Alternatif Rock Sanatçısı / Grubu’
En İyi DJ
En İyi Cover

En İyi Prodüksiyon Kategorisi Ödülleri
En İyi Dans Parçası
En İyi Elektronika Parçası

Türkiye’de Grunge, Brit Rock, Indie Rock ve türevlerini, remiks çalışmalarını; House, Techno, Electro, Breakbeat ve alt türlerinde dans parçalarını ya da Ambient, Downtempo, Electronica, Funk, Reggae & dub, Drum’n bass, Triphop, Nu jazz örneklerini değerlendiren bir müzik yarışması bulunması ve bu yarışmanın yedi yaşını dolduruyor olması başlı başına sevindirici bir olay.

Kimler geldi, kimler geçti
Geçtiğimiz altı yılda yarışma jüri ve atölyeleri pek çok değerli müzisyeni ağırladı. Pek çok genç müzisyen yarışma motivasyonuyla çalışmalarına ivme kazandırdı ve müzik camiası da bu yarışma sayesinde yeni, kalıcı müzisyenlerle tanıştı. 2009 yılında Elektronika kategorisinde Fuji Kureta, 2008’de aynı kategoride Nu Park ve Prodüksiyon kategorisinde Multitap grubundan Selim Siyami Sümer, 2007’de Dj kategorisinde Warmer Bros öne çıkan isimler oldu. Yarışmanın en büyük kazanımlarından birinin 2006 yılında müzik dünyasına hızlı bir dalış yapan Bedük olduğunu söylemek de herhalde yanlış olmaz. Yarışmada derece alıp müzikte kalıcı olanların - çoktandır vermiş oldukları emeklerle sahip oldukları tecrübeyi bu sıçrama tahtasıyla daha da ileri götüren müzisyenler olduğu da ortada.
Bedük yaşadığı tecrübeyi Music Factory ile ilgili bir röportajda şöyle anlatmış: “‘Tamam!’ dedim, demek ki istediğin ve sevdiğin şeyi en içten samimiyetinle yaptığın zaman, dünyanın neresinde olursan ol, başarıyorsun. Music Factory, kafamda bazı kapalı kapıların açılmasını sağladı o dönemde. Orada tanıştığım insanlar, DJ'ler, prodüktörler, artık Türkiye'de de farklı, yenilikçi ve kendine özgü duruşların olduğunu ve yaptığım şeyden ödün vermemem, vazgeçmemem gerektiğini gösterdi bana. Yarışma sonrasında ödül olarak aldığım stüdyo ekipmanı da, işime yaramadı değil tabii...”

Atölyeler
Bu yarışmanın en değerli yanlarından biri de her yıl finalistlerin açıklanmasının ardından düzenlenen müzik atölyeleri. Bu atölyelerde yaşanan deneyimin getirdiği zenginliğin yarışmanın da önüne geçtiği seziliyor sanki. Multitap’tan Selim Siyami Sümer atölye tecrübesini Music Factory röportajında şöyle dile getirmiş: “Bence Music Factory’nin kesinlikle en önemli ve en eğlenceli bölümüydü. 3 gün boyunca gerçek anlamda müzik konuşuldu, herkes bildiği herşeyi paylaştı. Hepimiz kendi özel dünyalarımızdan kopup gelmiştik, farklı şeyler üretmiştik ama herkesin değerli fikirleri vardı. Programı hazırlayan jüri üyeleri başta olmak üzere işi ciddiye alıyorduk, beni en çok heyecanlandıran tarafı yarışma fikrinden tamamen uzaklaşarak konuyu ele alış biçimimiz olmuştu. Orada öğrendiğim şeylerin çok faydasını gördüm, hatta tuttuğum notları hala saklıyorum.”

Jüri
Bu yılın yarışma jürisi, yine işinin ehli ve vizyon sahibi pek çok müzik insanını bir araya getiriyor. Produksiyon-Dj jürisinde Kaan Düzarat, Muzo Berberoğlu, Emrah Aslan, Barış Bergiten ve Demet Evgar (Final Gecesi Jüri Üyesi); Hip hop jürisinde Ayhan Sayıner, Fuat Ergin, Ali Şahinbaş, Ömer Özyılmazel; Alternatif Rock jürisinde Gülşah Güray, Mehmet Tez, Oğuz Kaplangı, Harun İzer, Can Sertoğlu, Kaan Sezyum, Murat Abbas, Sedef Erken Sanlısoy (Avukat, Danışman), Alper Bahçekapılı ve Şafak Ongan (Final Gecesi Jüri Üyesi) yer alıyor. Önceki yıllarda Music Factory jürisinde yer almış olan Hayko Cepkin jüri kriterlerine yaklaşımını şöyle açıklamış: “Özellikle sahneleri, samimiyetleri ve heyecanları üzerine yoğunlaştım. Daha önce de dediğim gibi, müzikal eğitim, ne yapacağınızı ve ne yapıyor olduğunuzu biliyor olmanız, sabırlı ve olgun olmanız, yaratıcı ve çalışkan olmanız çok önemlidir.”

Önemli olan kendin olmak
Bu yarışmayla ilgili asıl önemli olan şeyi ise Bedük’ün yarışmaya katılacaklara tavsiyesi açıklıyor aslında. “ Music Factory'e bu sene katılacaklara önerim, sadece kendileri olmalarıdır. Emin olun, artık iyi ve farklı müziğe destek veren bir yer var...”

Haydi gençler aşıya! Son başvuru tarihi 28 Şubat Pazartesi.

Sona Ertekin