7 Nisan 2010 Çarşamba

Sinema: Ölümcül Tuzak / The Hurt Locker

Bugün sizlere 82. Oscar Ödül Töreni’nden 6 Oscarla ayrılan Ölümcül Tuzak adlı filmden bahsedeceğim. Orijinal adıyla The Hurt Locker 2009 Temmuz’unda Türkiye’de gösterime girmiş olmasına rağmen ne seyirciden, ne de sinema eleştirmenlerinden yeterince ilgi görmemişti. Film, aldığı Oscarlar'ın ardından tekrar vizyona girdi.


Film, The New York Times’ın Irak eski sorumlusu olan gazeteci Chris Hedges’in “Savaş bir bağımlılıktır” sözüyle açılışını yapıyor. Hedges’e göre savaş anında hissedilen adrenalin, bir bağımlılık haline gelebiliyor. Bu adrenalin duygusu veya vatanı ve insanları için çok önemli bir şey yaptığı hissi sivil hayatta karşılık bulamayınca yoksunluk dönemi başlıyor.


Filmde ise, Irak’ta sıcak savaşın ortasında bombaları imha etmekle yükümlü olan 3 kişilik bir ekibin başından geçenleri izliyoruz. Vurdumduymaz takım lideri William James, korkak Eldrich ve her zaman plan dahilinde hareket etmeyi seven Sanborn’dan oluşan ekibin kendi içinde yaşadığı çatışmalar da filmde önemli bir yer tutuyor. Bir bomba – bir bomba daha – değişik bir bomba - çatışma – bomba gibi kısır bir döngüde olan filmin hikaye eksikleri iyi yönetmenlik ve iyi kurguyla kapatılıyor.

Film bir çok eleştirmen tarafından antimilitarist olarak nitelendirilmesine rağmen, ben kişisel olarak filmde antimilitarist bir mesaja rastlayamadım. En İyi Yönetmen dalında Oscar kazanan ilk kadın yönetmen olan Kathryn Bigelow’un ödülünü Amerikan Ordusu'na adaması da zaten var olduğuna şüphe duyulan antimilitaristliğin üstüne tuz biber oldu.


Senarist Mark Boyle, Irak’ta askerlere iliştirilmiş gazeteci olarak görev yapmış bir isim. O yüzden senaryonun gerçekçi olmasını umuyoruz, ama senaryo Irak’ta görev yapmış olan bir çok kişi tarafından yerden yere vuruldu. Bomba İmha ekibinin yalnız 3 kişi olarak bombanın bulunduğu bölgeye gitmesi, bombaların her şart altında defüze edilmeye çalışılması fazlasıyla kahmanvari. Çünkü Irak’taki bomba imha ekiplerinin, imha yöntemi kabloları kesmek veya tetikleyiciyi bulmak değil bombanın güvenli bir şekilde patlatılması üzerine kuruluymuş.

Ölümcül Tuzak, hem bir savaş filmi olarak, hem de En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dallarında kazandığı Oscarlarla fazlasıyla tartışılacak bir film.

Fatma Çınar
bugunbugece.com üyesi