26 Mayıs 2010 Çarşamba

Early Booking sürüp giderken: Yaşasın Erken Rezervasyon!!!

Early Booking yıllarca yurtdışından gelen turistlere uygulanmakta iken, geçtiğimiz yıllarda Türkiye İç Turizm Politikası’nda da yerini buldu. Yıllarca, iç pazardan gelen misafirlerin, yurtdışından gelen turistlerle olan tesis içi diyaloglarında, aşağıdaki replikler geçiyordu:)

Yurtiçi ve Yurtdışından gelen Misafir Ailelerimiz...

Sahne 1- iki aile rezervasyon desk’inin önünde karşılaşır...
“Excuse me” veya “Hi!”
(Gülümseyen bakışlar, varsa ayakaltında dolaşan, sarı kafalı- mavi bakışlı sirin mi şirin çocuklar- valizlerden daha az yer kaplarlar çoğu zaman:)

Sahne 2- Kahvaltı Salonunda açık büfenin önüde peynir seçerken karşılaşılır...

Bu kez sadece gülümsenir. (Öncesi vardır çünkü...)
Valizler odaya bırakılıp, rahat bir şeyler giyilmiş, koridorda en az iki kez önünden geçilen 1062 No’lu oda ve “Hay Allah!” köşesi*nde gizlenmiş bir asansörle işte oradadırlar!

Ha, bu arada şunu da görmediniz değil, bari yazalım: Siz kuş uçtu, tramvay geçti diye iştahla seçtiğiniz tabağınızı nadasa bırakıp, sevgili küçüğünüzü beslemeye çalışırken; sarı kafalı şirinimiz çoktan seçtiği yemeklere başlamıştır bile:
Parlak pembe sosis- patates ve hatta sütlü yumurtası ile!

Sahne 3 - Güneşlenirken: Kumsalda...

Bu kez de bir gülümseyiş... Ve artık imrenmeye mi başladık ne?

Gördüğünüz tablo ne miydi? Siz yaka paça bir yerde koşarken oğlunuzun peşinden – sarı şirinimiz – ellerini deniz simidinin içinden geçirmiş ve inanır mısınız, kafasının bile bir kısmı geçmiş... (E, neyseki paletleri yoktu ayağında!:) İmrenmeyip de ne yapılsın!

Neyse ki eşiniz, “Hayatım bunlar orada var ya...” - Avrupa'da işte – "rahat büyüyorlar" - Burası da Türkiye – “Hem Tatildeyiz hayatım, değil mi!” diye yumuşatmıştır sizi.

Sahne 4- Akşam Yemeği: Yan yana iki masa...

Artık dost olunmuştur.
Sevgili turistlerimiz - geldikleri ülkenin kültürünü de rakıya meze yapar gibi oturmuşlardır bizim ailenin yanına.

Sohbet başlar. İki tarafın da karşı tarafın dilini konuşma çabasıyla pek de bir renklenmiştir hatta... Çocuklar mı? (“Baby sitter” güzelliği:))

Rakı masasında bizim ailenin babası birden patlatır (zaten soracaktır da, işte hiç bu kadar yakın olmamışlardır...):
How much your per person konaklama? - burası işte - your accommodation, hi?”
(Nasıl da gerilemiştir İngilizce kullanmaya kullanmaya, halbuki ne zehirdi üniversite hazırlıkta... Şaka bir yana 20 yıl geçmiştir üzerinden. İngilizce ilerledi mi ne burada biraz? – bak anladı da – eee daha ne olsun!)
Bu arada eşine: “Sen söyleme sakın bizimkini” diye bir göz kırpmıştır bile.
Ama emin değildir karşı tarafın söyleyeceğinden,
“Heh, oğlum bir rakı daha aç bakalım sen bize” der- “İçeriz ama değil mi?” bakışıyla-
Gayet keyifli bir ifadeyle “30 paund” diye cevaplar turist ailemiz.
Karı koca – Nasıl derler- “Dbl per person 30 paund?”.

“Nasıl ya?” diye hemen bir hesaba girer bizimki, muhasebecidir zaten. İngilizcesi de daha bir güvenilirdir şimdi - malum durumu çözmelidir.
Hafif asılan bir suratla eşine bakar ki turist ailemizden cevap gelir:
“Biz... Dance” demiş, gitmiştir bile.

Eşiyle “Hayatım bu Turizm şirketini de sen buldun ama – keşke biraz daha araştırsaydın...” gibi küçük bir hesaplaşmadan sonra, “Sabah ilk iş turizm şirketini arar, konuşuruz” diye kapatırlar mevzuyu.

Sabah Turizm Şirketi ile konuştuklarında ise;

“Beyfendi, 30 Paund bizim U.K pazarına uyguladığımız,
erken rezervasyon fiyatı. Aslında şu kadardı...”

“Eeee bizim ücretimiz neden böyle pahalı???…”

“Sizinki maalesef erken rezervasyon dönemine girmemekte; ama eğer, önümüzdeki yıl- şu tarihler içinde rezervasyonunuzu yaptırırsanız size de %40 indirim uyguluyor olacağız.”

Turizm şirketi, ses tonlarından ailenin çaresizliğini sezmiştir. Hemen otelle görüşüp, odaya bir meyve tabağı organize eder. Belki de biraz daha mutlu olacaklardır böylece...

***

Tüm dünyada Ocak ayında başlayan Erken Rezervasyon; rezervasyonunu erken yaptıran tatilcilerin konaklamak istediği otelin ödemesini önceden yapmasından dolayı kazanacağı indirim hakkından faydalanmasıdır.

Bu indirim oranları; tesislerin doluluk oranlarına göre belirledikleri fiyat politikalarına ve erken rezervasyonun kendi içindeki dönemlerine göre %15 ila %45 arasında değişiklik göstermektedir.

Üstelik artık online duyurular aracılığıyla takip etmek oldukça kolay,
kaçırmayalım ve o akşam dansa beraber gidelim dileklerimle...

Aklınızdan geçen sorulara yanıtlar:

1. Erken Rezervasyon sonrası tarihlerimi değiştirebilir miyim?
Gezi Sitesi: Erken rezervasyon kampanyası ile yapılan rezervasyonlarda tarih değişikliği ağırlıkla otellerin müsaitlik durumuna ve otelin bu değişikliğe olan yaklaşımına bağlı olarak gerçekleşir. Yani tarih değişikliğinin onaylanması bizim irademiz dışında gerçekleşmekte olup, konunun çözümenlenmesi için elimizden gelen tüm yardımı misafirlerimize sunmaktayız.

2. Erken Rezervasyon sonrası tatilimi iptal edebilir miyim?
Gezi Sitesi: Erken rezervasyon sigortası yapılması şartıyla otel girişine 72 saat kalaya kadar iptal hakkı ve para kesintisi yapmadan full iade imkanı sağlıyoruz.

3. Erken Rezervasyon kampanya dönemlerinin son günü?
Gezi Sitesi: Şu anda erken rezervasyonun 4. Periyodundayız ve bu periyoda bağlı olarak 31 Mayıs Pazartesi erken rezervasyonun son günü olarak belirlenmiştir. Fakat şu anda elimizdeki otel bilgilerine bakıldığında 7 Haziran'a kadar indirimini devam etiren otellerimiz mevcuttur. Bu da erken rezervasyon kampanyasının 31 Mayıs 2010sonrasına kadar uzatılacağını göstermektedir. Fakat atlanmaması gereken bir konu da, tarihin ilerlemesiyle birlikte otellerin indirim oranları düşecek, fiyatları artacaktır.

Hızlı davranmakta fayda var: http://www.bugunbugece.com/istanbul/Erken-Rezervasyon-Firsatlari/

Fotoğraflar: LykiaWorld Ölüdeniz, Muğla/Fethiye, Erken Rezervasyon İndirimi: %20,
İki kişilik odada kişi başı: 176,22 TL

* Genelde derin kirişli bir köşede, asansörün görünememesi durumuna verilen tepki:)

Bahar Baş
bugunbugece.com Üyesi